Materiaalit

Erilaiset kuidut, erilaiset ominaisuudet, erilaiset lopputulokset.

Asiakkaamme haluavat aina parhaan köyden ja niin mekin.
Tässä on pieni esitys kuiduista ja eräistä kaupallisista tuotemerkeistä:

 

POLYAMIDI - NYLON ®

Tämä kuitu tunnetaan hyvästä kestävyydestään ja joustavuudestaan. Se on yksi parhaista kuiduista sellaisiin käyttötarkoituksiin, joissa iskunvaimennus on tärkeä, kuten kiinnitys- tai hinausköydet.
Nylon® on yksi polyamidin kaupallisista tuotemerkeistä.

 

POLYESTER - DACRON® / TREVIRA®

Polyesterikuitujen pääominaisuuksia ovat kestävyys ja hyvä hankaus kestävyys. Polyesterikuitu on melko joustava, siinä on matala veden absorptio kerroin ja se kestää hyvin sään vaihtelua ja kemiallisia aineita. Polyesteri on erittäin yleiskäyttöinen kuitu. 

 

ARAMID - KEVLAR® / TWARON® / TECHNORA® / NOMEX®

Aramidikuidulla oli suuri menestys kilpapurjehdusmaailmassa 80-luvulla, sillä se oli paras valinta vähäisen venyvyyden, liukkauden ja murtolujuuden kannalta. Yleensä sitä käytettiin köysien ytimissä.
Nykyään käytetään pääosin kuoriin suuren kimmoinkertoimen ja korkea lämmönkestävyyden takia. Se on herkkä UV-valolle, mutta antaa ylimääräisen suojan ja sileyden kuoriin, jotka toimivat suurissa kuormissa ja lämpötiloissa.
Kevlar®, Twaron®, Technora® ja Nomex® ovat osa aramidimarkkinamerkkejä. 

 

LCP - VECTRAN®


VECTRAN on korkean suorituskyvyn omaava multifilamenttikuitu, joka on punottu nestekidepolymeeristä (LCP). LCP-kuidussa on hyvä kulutuskestävyys sekä korkean lämpötilan kestävyys. Mahdollistaa pienen kosteuden imeytymisen ja erinomaiset tärinänvaimennusominaisuudet. LCP on hyvin stabiili staattisissa kuormissa.  LCP on melko herkkä säälle. Vectran® tuottaa Kuraray Co.Ltd. 

 

PBO - ZYLON®

PBO-kuitu, jonka kaupallinen nimi on Zylon®, valmistaja Toyobo Co., ylpeilee ylivertaisesta lujuudesta ja kimmoinkeroimesta aramidikuituja vastaan ja huomattavan vakaana jatkuvassa kuormituksessa. PBO:n tunnistettavissa oleva kultainen väri erottuu helposti, sillä kuidulla on erinomainen kulutuskestävyys ja erinomainen lämmönkestävyys, joka kestää huomattavasti korkeampia lämpötiloja kuin aramidikuitu. PBO-Zylon® on kuitenkin hyvin herkkä UV-valolle ja kosteudelle. 

 

HMPE - DYNEEMA® / SPECTRA®

HPME on korkea moduulipolyetyleenikuitu, jolla on poikkeukselliset ominaisuudet venyvyyden-, joustavuuden- ja kulutuskestävyyden suhteen. Tämä kuitu on merkittävän kevyt ja takaa erinomaisen kestävyyden kemikaaleille. Kuitu on uskomattoman monipuolinen lähes rajattomilla käyttötarkoituksilla. Kuitu valmistetaan geeliyttämällä, joka yhdistää äärimmäisen lujuuden ja uskomattoman pehmeyden. Ominaisuudet, jotka tekevät tästä kuidusta niin erityistä ovat:

Korkea lujuus / aljhainen paino - Dyneema® on 15 kertaa vahvempi kuin teräs ja 40% vahvempi kuin aramidit "paino-paino"-osalla.

Alhainen ominaispaino (0,97) - Dyneema® kelluvat vedessä ja sopii kevyisiin käyttökohteisiin.

Erinomainen kemiallinen kestävyys - Dyneema® on kemiallisesti inertti, ja riippumattomat tutkimukset ovat vahvistaneet sen

Dyneema® toimii hyvin vedessä, kuivassa, suolapitoisissa ja kosteissa olosuhteissa sekä muissa tilanteissa, joissa kemikaaleja esiintyy.

UV-kestävyys - Dyneema®-kuidulla tehdyt tuotteet osoittavat voimakasta kestävyyttä, kun ne altistuvat UV-valolle. Kuidun korkea UV-kestävyys takaa jatkuvan korkean suorituskyvyn.

Kosteudenkestävyys - Dyneema®-kuitu on hydrofobinen. Eli se on vettähylkivä, joka tarjoaa ylimääräisen suojan ja kestävyyden.

Korkea kestävyys - Dyneema®-kuitu kestää luonnossa pitkään. Tämä johtuu sen luontaisesta lujuudesta ja sen kestävyydestä moniin vahingollisiin kemiallisiin aineisiin.

Hollantilaisen DSM: n kehittämä ja valmistaja Dyneema® sekoitetaan usein Spectra®: iin, joka on samanlainen HMPE-kuitujen tuotemerkki.


Dyneema® Sk78 on eniten käytetty. Dyneema® Sk78 on uusi standardi ja on osoittautunut erittäin monipuoliseksi monenlaisille tuotteille, ammattituotteista Olympia-linjalle. Se on todellakin erittäin kevyt kuitu, erittäin alhainen venyvyys, ilman veden imeytymistä.

Samanlaisia ​​kuormituksia kuin Sk75, Dyneema® Sk78 parantaa lähes kolme kertaa enemmän kuin Sk75, mikä tarjoaa paremman köyden vakavuuden staattisissa kuormissa. 

Viimeisimmällä Dyneema® Sk99 -mallilla on vielä suurempi venytyskestävyys ja lujuus verrattuna muihin Dyneema®-laatuihin säilyttäen nykyiset ominaisuudet.

Murtokuorma on lähes 20% suurempi kuin Dyneema®Sk75 ja Dyneema®Sk78, joilla on samankaltainen aloitusprosentti kuin ensimmäisellä. Sitä käytetään pääasiassa erittäin suorituskykyisissä köysissä, joissa työkuormitus on erittäin tärkeä asia.